Vår blogg

Vad tycker du egentligen om mitt ledarskap?

Vågar du ställa den frågan till dina medarbetare? Vågar du ödmjukt lyssna in svaret för att förstå och inte förklara eller försvara det som sägs?

Det är minsann en konst!

De allra flesta ledare har mer än fullt upp på sina bord, så även jag. Det krävs en del att hinna stanna upp i den snurrande vardagskarusellen för att reflektera kring mitt ledarskap och hur just jag uppfattas som ledare av mina medarbetare. Vad tycker egentligen de om mitt ledarskap? Hur påverkar jag dom? Hur stöttar, engagerar och motiverar jag dom? Vad vill de att jag gör mer eller mindre av? Räcker jag till i mitt ledarskap?

Det är svåra frågor att ställa, och det krävs en väletablerad social trygghet på arbetsplatsen för att jag verkligen ska få ärliga svar från mina medarbetare. Dessutom krävs det att jag har tålamodet, ödmjukheten och en god självkänsla för att verkligen lyssna in och kunna förstå, reflektera, lära mig och justera ett och annat beteende.

Om jag tar mig tid med den investeringen så bygger jag starka relationer och ett starkt förtroende. Jag framstår också som en mänsklig ledare, som skickar budskapet att det är ok att ”göra fel”, så länge man vill lära sig och utvecklas i sin roll.

På ProDesign blir alla medarbetare kontinuerligt coachade sen drygt ett år tillbaka. Coachningen har skapat en naturlig samtalsarena, där vi har blivit vana och duktiga på att borra ner oss i ett ämne och reflektera samt lära oss, och sedan justera beteenden för att bli bättre. Just den samtalsarenan kan vi använda oss av som ledare för att ställa ovanstående frågor. Skillnaden blir att jag då inte sitter i coachrollen trots att det är jag som ställer frågorna och lyssnar in svaren likt en coach, utan det är i rollen som ledare jag ställer frågorna och det är jag som står i rampljuset just denna gång. 

Jag kommer att uppmana alla våra ledare att ställa dessa frågor till sina medarbetare, först ut kommer jag att göra det med min ledningsgrupp och mina närmaste ledare som vi har på ProDesign.

Sedan gäller det att landa och reflektera svaren som jag har fått.

Till min hjälp har jag en egen coach. En framgångsfaktor i just min coachning är att jag tränar ihop med min coach. För det är just under en joggingtur, mellan simpassen eller på cykelsadeln som insikterna kommer. Det är då som min kropp är full av positiva träningshormoner som hjälper mig att vara mottaglig för budskapen, och insikterna serveras därefter på silverfat av hjärnan. Träningen är min bästa tid för reflektion, samtidigt som min coach hjälper mig att föra tanken vidare.

Tillsammans har jag det som krävs för att både ställa frågorna och landa dom.

Allt jag behöver göra är att börja!

Vad behöver du för att utveckla ditt ledarskap? Vågar du utmana dig själv som ledare och ställa frågan ”Vad tycker du egentligen om mitt ledarskap?”

Det kan bli en fin julklapp till dig själv och dina medarbetare att ta ett sådant samtal!

Jag önskar er alla en lugn och fridfull Jul!

Monika Johansson /VD ProDesign & ProPulsion